ESSE

Shiko temėn e mėparshme Shiko temėn pasuese Shko poshtė

ESSE

Mesazh nga shaban cakolli prej Wed 03 Dec 2008, 11:59 am

SHKRUAN:RRUSTEM GECIEse letrar pėr librin e Shaban Cakollit, „Krisma e fjalės“

KRISMA E FJALĖS󟩼

( Njė krismė nė kėngė, ėshtė fjala, gjaku i tė rėnėve, dhimbja e sė bukurės, jetėt e mia nė kryengritje! )

Libri mė i ri i Shaban Cakollit, „Krisma e fjalės“ ėshtė njė prurje e re nė komunitetin letrar nė diasporė. Shpirti i trazuar i poetit lexuar pėrmes vargjeve tė tij na e afron njė shpėrthim poetik tė kohės sonė. Nė kėtė vetėsi shpėrthimesh, Cakolli guximshėm hyn thėllimave tė turbullta tė jetės , pėr tė kap tė thellėn, tė gjerėn, tė largėten. Udha e ylbereve shkruan Cakolli pėrherė mė ka pėlqyer. Nga ajo udhė nuk kam tė shkėputur. Pėrplasjet e jetės pėr poetėt jo rrallė e godasin, e gėrvishtin, dhe shenjėzojnė. Burra, shkruan Cakolli, / Nata ėshtė shumė poshtė / pėr ta ndjerė diellin / pėr tė bėrė mė shumė/. Asnjė dehje s“mė ndihmon. Tė gjitha dehjet i kam braktisur. Mė kot futem nė pijetore, dhimbja nuk mė del, nuk mė ik as zemėrimi. Kėto dhe vargje tė tjera tė Cakollit tregojnė se kemi tė bėjmė me njė poet tė mirėfilltė.Shaban Cakolli u lind mė 22 korrik 1958 nė Krilevė tė Dardanės. Shkollėn fillore e kreu nė vendlindje, ndėrsa tė mesmen dhe studimet nė Prishtinė. Nė jetėn e ashpėr me Kosovė, pėrballja me armikun ishte e domosdoshme. Ēdo fjalė e imja nė shqip nė veshin e fqiut serb ishte njė krismė pushke . Cakolli deri mė tash ka botuar 4 libra; 1) Tokė dardane, 2) Deti i qiellit, 3) Loti i atdheut, 4) Krisma e fjalės. Peisazhi poetik i Cakollit ėshtė i gjerė dhe i thellė. Ėshtė e ēuditshme por e vėrtetė. Nėn krisma fjalėsh nisi poemėn time ,sa herė tė kam nė varg o Kosovė, vargje tė pathėna prej shpirtit ngrihen . Dallendyshe, shko tek kopshti im, dhe kėputė njė mollė, dy mollė,.. tri mollė…dhe na i sjell nė tryezė t“i hamė , se janė tė kopshtit tim. Pamjet e fiksuara poetik, togfjalshi I pasur, metonimia dhe ylberet e tjera tė semantikės, pėrshkojnė nė tėrėsi librin. Jo vetėm nė kėtė vepėr, por edhe nė librat e tjerė Cakolli ka njė linjė tė pandėrprerė tė penjėve tė gjakut, qė poezisė sė tij i japin jetė. Veprimtaria poetike dhe politike e Shabanit ėshtė e gjerė. Pėrveē pasionit tė poezisė, Cakolli shquhet edhe pėr aktivitetin e tij nėpėr forume nė internet, nė shpėrndarjen e krijimeve tė autorėve tė ndryshėm nga tė gjitha trevat shqiptare. Trazirat nė mua thotė Cakolli janė tė perėndishme. I gjithė ky gjelbėrimi ynė rrėnjėt i ka nė kozmosin e shpirtit , nė mendjen tonė tė pafjetur. Andaj, dora ėshtė pjesė e kėtij krijimi qė bėnė vetėm detyrėn. Tė krijosh nuk ėshtė lehtė. Poezia pėr Cakollin ėshtė vasha e ėndrrave, ku sa mė shumė njihesh, aq mė shumė dashurohesh.Kujtoj se botimi I “Krismės” I liron vendin njė libri qė memzi prźt tė botohet. Sukses autorit!..

shaban cakolli
Anėtarė i Avancuar

Lokacioni: Gjermani
Postime: 2796
Kyējet nė forum: 7239
Regjistruar mė: 11/06/2007

Mbrapsht nė krye Shko poshtė

Shiko temėn e mėparshme Shiko temėn pasuese Mbrapsht nė krye

Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti pėrgjigjeni temave tė kėtij forumi