Kuzhina Tradicionale Shqiptare

Shiko temėn e mėparshme Shiko temėn pasuese Shko poshtė

Kuzhina Tradicionale Shqiptare

Mesazh nga Naki prej Wed 15 Apr 2009, 4:26 am

Fjala kuzhinė thuhet se ėshtė fjalė e lashtė shqipe. Nė kohėn e lashtė ilire ka qenė kuzhina (ku zina) vendi ku zijmė, ku bėjmė gjellėra, qė mė vonė ėshtė transformu nė kuzhinė.

Rrethatorja

Maza e kallamojt, Lakrori, me miell tė grurit dhe tė misrit, Flija, Krelana, Krelana e kallamojt, Pitja, Perpeqi, Rrethatorja, Kungullori, Samza,
etj. janė ushqime tradicionale shqiptare.Thuhet se janė gatuar nė ditėn e enjėte pasi qė tek shqiptarėt dita e enjėte ka qenė ditė apo natė e shenjtė, edhe sot tek disa shqiptarė ėshtė shenjė, simbol (sante, san, saint, shėn) dita e Enjėte, ku festohet dhe gatuhen trejte. Kurse nė t'premtėn hanė ushqim mė tė lehtė dhe ipen premtimet tek H-yjet e tyre. Nė disa restorante ėshtė bėrė traditė qė langu tė pėrdoret si paragjellė. Ndėrsa ndonėse pitja ėshtė gjithė ballkanase nė Kosovė pėrdoret shumė dhe ka disa lloje si: Pitet me Mish tė Grirė, Spinaē, Gjizė, Lakra, Qepė, Molla, Fasule, Mantia, etj.

Perpeqi
Ndėrsa perpeqi ėshtė njė ushqim qė nė dukje tė parė do tė dukej se ėshtė pite me djath. Albanologjia e njeh si pica shqiptare daton qysh nga koha ilire. Pėrgatitet me djath tė grirė, vezė, mazė dhe margarinė. Vetėm njė petė e madhe vendoset nė tepsi pėr pjekje ku i hudhet masa e pėrgatitur. Pastaj i hudhen ve sipas dėshirės, dy ose tri. Mbetja e petės mbėshtillet nė rrethinat e tepsisė dhe bėhet pjekja. Pjekja mund tė bėhet edhe me saē sikur flija ku edhe del mė e shijshme.

Flija Kosovare
Flija ėshtė ushqim shumė i preferuar shqiptar por edhe turk. Ajo mund tė pjeket edhe nė shporet ēoftė ai me rrymė apo me dru por mė tėper preferohet me saē. Pėr brumin duhet: 1 kg miell, 3-4 gota ujė, kripė. Pėr masėn duhet: 200 gr gjalpė, 2 filxhana ēaji ajkė, 3 lugė vaj. Nė njė enė hidhet miell, kripė, ujė i ftohtė dhe pėrzihen nė njė brumė tė hollė si pėr petulla. Nė njė enė tjetėr shkrihet gjalpė, ajkė, vaj dhe qumėsht, pėrzihet masa e krijuar derisa tė gjithė pėrmbajtėsit tė jenė shkrirė nė njė masė tė vetme, Lyhet tepsia me yndyrė dhe me njė lugė merret brumi i hollė dhe hidhet nga cepi i tepsisė deri afėr mesit dhe krijohen rradhė tė cilat mbulojnė gjithė tepsinė. Mesi i cili ėshtė bosh mbushet me rradhė paralele. Gjithė sipėrfaqja lyhet me masėn e pėrgatitur dhe futet nė furrėn e ngrohur. Kjo piqet pėr 3-5 minuta. Nxirret nga furra pėr tė vazhduar me rendin tjetėr. Brumi i hollė tashmė hidhet nė tė njėjtėn mėnyrė por midis dy rradhėve derisa tė jetė mbuluar e gjithė tepsia. Pėrsėri lyhet me masėn dhe piqet pėr 3-5 minuta. Kjo procedurė vazhdon derisa tė mbushet tepsia. Flija lihet tė ftohet pėr 10 minuta dhe servohet me kos, djathė ose mjaltė.

Flija mė e mirė behet me saē

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ju lutem rrespektoni rregulloren. » kliko kėtu «:
Rrespektoni rregulloren * Rrespektoni stafin * Rrespektoni anėtarėt tjerė * Shiqoni temat para se tė hapni njė tė re, mos hapni tema tė dyfishta * Pėrmbaju temave * JO Politikė nė kėtė forum * Mos ofendoni anėtarėt dhe stafin * Adminet dhe Moderatorėt duhet rrespektuar dhe vendimet e tyre janė tė prera* Antarėt e Stafit kanė tė drejtėn tė fshijnė, redaktojnė, lėvizin ose mbyllin tema tė caktuara (pa paralajmėrim) qė shkelin rregullat e forumit. Dduhet ta keni parasysh se ėshtė e pamundur qė tė vėrehen dhe tė modifikohen tė gjitha mesazhet. Tė gjitha postimet e postuara kėtu shprehnin kėndvėshtrimin e autorit dhe jo tė stafit tonė (pėrveq ne rastet kur autor ėshtė ndonjėri nga stafi).

Naki
WebMaster
WebMaster

Shteti: Republika e Kosovės
Postime: 8633
Kyējet nė forum: 13958
Regjistruar mė: 29/05/2007

Shiko profilin e anėtarit http://www.nasergashi.com

Mbrapsht nė krye Shko poshtė

Re: Kuzhina Tradicionale Shqiptare

Mesazh nga Annika prej Wed 15 Apr 2009, 12:02 pm

cig cig Tėmė eshte shume mire Naki shume interesant mė kuzhina tradicional Shqiptare, mė pėlqen kėtė tėmė 8)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
***Love does something and takes me there next to you...***

Annika
Administrator
Administrator

Shteti: nė mbarė botėn
Postime: 6751
Kyējet nė forum: 10957
Regjistruar mė: 20/06/2007

Shiko profilin e anėtarit http://www.nasergashi.com

Mbrapsht nė krye Shko poshtė

Re: Kuzhina Tradicionale Shqiptare

Mesazh nga Vizitor prej Wed 15 Apr 2009, 12:08 pm

Hudhini pak rigon dhe djath se ka shije me te mire.

Vizitor
Vizitor


Mbrapsht nė krye Shko poshtė

Re: Kuzhina Tradicionale Shqiptare

Mesazh nga Vizitor prej Mon 08 Jun 2009, 9:46 pm



Ushqimi dhe pijet
Kushina shqiptare ėshtė njė pėrzierje e influencave tė kushines turke, asaj ballkanike dhe europiane. Ajo ėshtė e njohur pėr vlerat e larta ushqimore dhe shijen e saj mjaft tė mirė. Pothuajse ēdo krahinė ofron specialitet e saj tė veēanta.


Kushina shqiptare ėshtė njė pėrzierje e influencave tė kushines turke, asaj ballkanike dhe europiane. Ajo ėshtė e njohur pėr vlerat e larta ushqimore dhe shijen e saj mjaft tė mirė. Pothuajse ēdo krahinė ofron specialitet e saj tė veēanta.

Gatimi i mishit tė pjekur, sidomos qingjit dhe pėrgatija e byrekėve tė ndryshėm ėshtė e pėrhapur nė tė gjithė vendin. Veēanėrisht nė krahinat e jugut dhe shqipėrisė sė mesme ėshtė i njohur pėrdorimi nė shkallė tė gjerė i perimeve dhe zarzaveteve, vajit tė ullirit, erėzave tė ndryshme dhe limonit.

Pjatat e peshkut janė tė njohura veēanėrisht nė qytetin e Shkodrės ( tava e krapit) , Pogradecit ( korani me arra dhe lloje tė tjera) , zona bregdetare e Jonit dhe Adriatikut etj.

Nė Shqipėri gatuhen ėmbėlsira tė shumėllojshme, shumė prej tė cilave janė tė pėrbashkėta edhe pėr vendet e tjera ballkanike dhe Azinsė sė vogėl (ballkavaja, kadaifi, sheqerparet, hashurja etj). Ndėr ėmbėlsirat mė tradicionale ėshtė "ballokumja", e cila gatuhet nė qytetin e Elbasanit pėr festen e Ditėssė Verės ( 14 Mars).






Si rrezultat e klimės sė pėrshtatshme mesdhetare Shqiperia ėshtė e njohur pėr kultivimin e rrushit dhe prodhimit e njė varieteti verėrash tė kuqe dhe tė bardha. Ndėr mė tė pėrmendurat janė ato Merlot, Kabėrnet, Pinot Nero, Kallmet , Shesh i Zi, San Gioveze, Riesling, Shesh i Bardhė etj.

Pija mė tradicionale alkolike ėshtė rakia ( njė lloj brandy I prodhuar nga rrushi). Nė disa zona tė Shqipėrisė prodhohet edhe rakia e kumbullės ( Korēe, Dibėr), ajo e manit ( Boboshticė etj). Shqipėria ėshtė gjithashtu e njohur edhe pėr prodhimin e konjakut Skėnderbej, i pėrmendur pėr shijen dhe aromen e tij. Konjaku shqiptar ka fituar gjithashtu edhe ēmime ndėrkombetare.


Ndėr pijet jo alkolike ėshtė pėr tu pėrmendur boza ( njė pije freskuese me bazė misrin), e prodhuar nė veri tė vendit sidomos nė krahinėn e Kukėsit si dhe rehania, e cila vjen nga lėngu i rrushit dhe ėshtė pije tipike e Skraparit.


Vizitor
Vizitor


Mbrapsht nė krye Shko poshtė

Re: Kuzhina Tradicionale Shqiptare

Mesazh nga Vizitor prej Wed 08 Jul 2009, 10:08 am

Supe verore

Leme te ziej nje ne tenxhere afersisht nje gote me uje dhe grijme dy-3 karota,Me vone shtojme nje filxhan kakaoje oriz dhe kripe.Pasi presim qe te orizi te kete zier mire e heqim nga soba dhe e leme per pak te ftohte.Pasi te jete ftohur shtojme nje gote kos, nje te verdhe veze dhe gjalp.

Masa qe dhashe eshte per dy persona(kaq gatuaj une), ju mund te shtoni masen per me teper persona, eshte shume e lehte dhe praktike.

Vizitor
Vizitor


Mbrapsht nė krye Shko poshtė

Re: Kuzhina Tradicionale Shqiptare

Mesazh nga Vizitor prej Wed 08 Jul 2009, 10:17 am

Biftek

Gatimi im i biftekeve ndryshon nga ai i biftekeve qe jemi mesuar te hame zakonisht.
Mishi duhet te jete vetem tul dhe e shkeputur nga nga kofsha e lopes, ose e vicit.Cdo cope mishi pritet holle, une e kam me te lehte ta pres kur eshte pak i ngrire.Rrihet fort dhe ne nje tas mesatarisht pak i madh shtohet miell ku e perziejme me kripe dhe piper.Pasi kemi rrahur cdo cope te mishit dhe jemi siguruar qe kane marr nje forme te sheshte i bijme nga te dy anet me miellin., i shtojme copat e mishit ne tigan dhe nderkohe qe jane duke u skuqur ju shtojme cdo cope bifteku limon te shtrydhur.Me vone i serverim po jo shume te nxehte.

Vizitor
Vizitor


Mbrapsht nė krye Shko poshtė

Shiko temėn e mėparshme Shiko temėn pasuese Mbrapsht nė krye


Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti pėrgjigjeni temave tė kėtij forumi