Teoria e Njohjes 5 5 1

Teoria e Njohjes

Shiko temėn e mėparshme Shiko temėn pasuese Shko poshtė

Teoria e Njohjes

Mesazh nga krayzi prej Sun 08 Nov 2009, 3:05 pm

Cfare mund te njoh une?

Kjo eshte ceshtja themelore me te cilen merret teorija e njohjes. Me ate lidhet ngushte pyetja "Cfare ekziston?" Ku metafizika drejton vemendjen e saj. Per ta treguar pse keta dy pyetje ngrihen pothuaj njeheresh, ne mund te pyesim: Care
ndodhe kure perceptojme dicka, te themi nje molle a e dim ne se ajo eshte molle, cfare do te thote te njohesh dicka? C'kuptim ka te thuash se dicka eshte? Supozojm se dikushe thote: Une e di qe ajo eshte molle, sepse une e kuptoj nga forma dhe ngjyra e saj, nuk ka dyshim se nje njeri qe percepton nje molle, ne fakte ka provojne psikologjike te formes dhe ngjyres, por a eshte provoja qe ne e quajm njohje a rjedhe nga kjo pershembull, qe kure perceptoni nje forme dhe ngjyre e caktuar e cila duket njelloj me mollen qe hengret dje, ky objekte ne fjale do te kete te njejten shije apo, mandje a do te jete molle? A nuk munde te ndodhe nryshe nga molla qe hengret dje, objekti i tanishem te jete dicka prej dylli, prej letre apo prej balte? Ne qofte se objekti, qe perceptoni, nuke eshte ai qe mendoni, atehere ju nuk keni pasur njohje te vertet te objektit. Pamja nuk nenkupton realitetin me cilen njeriu i lidhe objektet, prandaj njohja qe mbeshtet ne pamjen, eshte me pake e sigurte se sa njohja qe mbeshtetet ne realitetin.

krayzi
GlobalModerator

Lokacioni: austri
Postime: 1466
Kyējet nė forum: 4660
Regjistruar mė: 11/07/2009

Mbrapsht nė krye Shko poshtė

Shiko temėn e mėparshme Shiko temėn pasuese Mbrapsht nė krye

Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti pėrgjigjeni temave tė kėtij forumi