Kurban Bajrami

Shiko temėn e mėparshme Shiko temėn pasuese Shko poshtė

Kurban Bajrami

Mesazh nga E Dashuruar prej Sun 14 Nov 2010, 2:13 pm

E ne, pasi qė jemi pranė njė feste madhėshtore tė Kurban Bajramit, vlen qė t’i themi disa fjalė rreth kėsaj feste dhe ēka ka tė bėjė me tė.

I Dėrguari i All-llahut, Muhammedi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem], ka thėnė: “Ēdo popull i ka festat e veta, e festat e muslimanėve janė dy: Fitėr Bajrami dhe Kurban Bajrami”.

E ne, pasi qė jemi pranė njė feste madhėshtore tė Kurban Bajramit, vlen qė t’i themi disa fjalė rreth kėsaj feste dhe ēka ka tė bėjė me tė.

Nga vetė fjala Kurban, kuptojmė se kemi tė bėjmė me kurban, qė do tė thotė sakrificė pėr hir tė All-llahut.
All-llahu i Madhėrishėm nė Kur’an thotė:

“Ne vėrtet tė dhamė ty shumė tė mira (kevtherin). Andaj ti falu dhe prej kurban pėr hir tė Zotit tėnd!” (El-Keuther: 1-2)

“Thuaj: namazi im, kurbani im, jeta ime dhe vdekja ime janė thjesht pėr All-llahun, Zotin e botėve!” (El-En’am: 162)

Kurbani

Kurbani ėshtė kafshė qė theret pėr hir tė All-llahut gjatė ditėve tė Bajramit. All-llahu i Madhėrishėm nė Kur’an thotė: “E Devetė (therjen e tyre pėr kurban) ua kemi bėrė prej dispozitave tė All-llahut, e ju prej tyre keni dobi, andaj pėrmendeni emrin e All-llahut...” (El-Haxh: 36)

Me prerjen e kurbanit shprehet devotshmėria ndaj All-llahut, ngase All-llahu nuk ka nevojė pėr mish e as pėr gjak. Ai nė Kur’an thotė: “Tek All-llahu nuk arrin as mishi e as gjaku i tyre, por te Ai arrin bindja e juaj...” (El-Haxh: 37)

Dispozitat e therjes sė kurbanit

Therja e kurbanit ėshtė vaxhib (obligim i domosdoshėm) pėr ata qė kanė mundėsi materiale, ngase Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] ka thėnė: “Kush ka mundėsi tė ther kurban e nuk ther, mos t’i afrohet xhamisė sonė”.

Nga kjo nėnkuptohet se atij i cili ka mundėsi tė ther kurban e nuk e bėn kėtė, nuk do t’i sjellė dobi as falja e namazit tė tij (falja e namazit tė Kurban Bajramit), pasi qė e ka lėshuar njė vaxhib. Po ashtu transmetohet nga Muhafel ibn Selim [radijall-llahu anhu] se ka thėnė: Ishim me tė Dėrguarin [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] nė Arafat, e ai tha: “O ju njerėz, ēdo familje e ka obligim tė therė kurban pėr ēdo vit”.

Cilat kafshė mund tė theren pėr kurban?

Kafshėt tė cilat mund tė theren pėr kurban janė: lopėt, devetė, dhentė dhe dhitė.

Pėr tė qenė i vlefshėm Kurbani duhet t’i plotėsojė kėto kushte: lopėt duhet tė kenė mė shumė se dy vjet, devetė mė shumė sė pesė vjet, dhentė mė shumė se gjashtė muaj, ndėrsa dhitė mė shumė se njė vjet. Po ashtu, Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] ka thėnė: “Katėr lloje tė kafshėve nuk mund tė theren: kafsha e verbėr, kafsha e sėmurė, kafsha e gjymtė, kafsha e ēalė”.

Nė therjen e njė lope pėr kurban mund tė marrin pjesė shtatė persona, nė deve dhjetė persona, ndėrkaq delja mund tė theret pėr njė person dhe familjen e tij. Transmetohet se ibn Abbasi ka thėnė: “Kemi qenė me tė Dėrguarin [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] nė udhėtim kohėn e Kurban Bajramit. Njė deve e kemi therur pėr dhjetė persona, kurse njė lopė pėr shtatė persona”.

Kur duhet therur kurbani?

Transmetohet nga Xhundeb ibn Sufjan el-Bexheli [radijall-llahu nahu] se ka thėnė: E kam dėgjuar Pejgamberin [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] duke thėnė: “Ai i cili e ka therur kurbanin para se tė falet, le ta zėvendėsojė atė me njė tjetėr, ndėrsa ai i cili nuk e ka therur ende, le ta therė”.

Mishi i kurbanit

Mishi i kurbanit ėshtė e preferuar qė tė ndahet nė tri pjesė: mė njė pjesė gėzon tė varfrit, njė pjesė tė afėrmve, kurse pjesėn tjetėr e ndal pėr vete.

Ēka preferohet tė bėhet nė ditėn e Kurban Bajramit?

Nė ditėn e Kurban Bajramit ėshtė e preferuar tė bėhen kėto gjėra:

1. Tė pastrohet trupi.
2. Tė vishen rroba tė reja dhe mė tė mirat.
3. Ditėn e Kurban Bajramit ėshtė e preferuar qė tė mos hahet asgjė deri sa tė theret kurbani dhe tė hahet prej mishit tė tij.
4. Tė falet namazi i Kurban Bajramit.
5. Ndėrrimi i rrugės gjatė kthimit nė shtėpi (kur tė kthehesh nga xhamia - falja e namazit Bajramit)
6. Tė madhėrohet All-llahu gjatė ditėve tė Bajramit.
7. Ėshtė mirė qė nė kėto ditė tė organizohen lojėra dėfryese, kuize, shėtitje etj.
8. Tė urohet Bajrami ndėrmjet njerėzve.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"All-llahu im, Ti je Falės, Bujar dhe e do faljen, ndaj mė fal mua”.

E Dashuruar
Administrator

Lokacioni: Tetove
Postime: 2247
Kyējet nė forum: 4974
Regjistruar mė: 20/05/2010
Profesioni: Frizer (Salon Sun Shine)
Vėrejtjet: Bukuria e njeriut eshte bukura e fjalve qe flet.!

Mbrapsht nė krye Shko poshtė

Shiko temėn e mėparshme Shiko temėn pasuese Mbrapsht nė krye

Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti pėrgjigjeni temave tė kėtij forumi